Главная » 2016 » Январь » 30 » 27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
11:44
27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Таким чином світова спільнота вшановує багато мільйонів євреїв, ромів і представників інших меншин, які під час Другої світової війни віддали життя за свою національність.

Саме цього дня 70 років назад армія Радянського Союзу звільнила в’язнів найбільшого фашистського концтабору Аушвіц-Біркенау в Освенцімі (Польща). За різними оцінками, у таборі смерті загинуло від 1,5 до 2,2 млн невільників. Загальна ж кількість страчених упродовж Голокосту значно більша. Офіційно визнано, що нацисти вбили від 5,5 до 6,1 млн євреїв, ромів, представників інших груп і меншин, інвалідів, політичних супротивників (у т.ч. від 2,2 до 2,5 млн на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні).

Аби вшанувати та зберегти пам’ять про цю страшну трагедію, про всіх невинно розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею, Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість». Саме цей документ оголосив 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щорічно відзначають з 2012 року відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».

Цього дня в усіх обласних центрах нашої держави проводять меморіальні, інформаційні, культурно-просвітницькі та освітні заходи.

Цікаві публікації та експозиції пропонує Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» імузей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Багато наукових, науково-популярних, довідкових видань, присвячених дослідженню Голокосту, а також спогади очевидців трагедії можна знайти у фондах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

Просмотров: 1327 | Добавил: SerVic | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar